Burenbelsysteem

In winkelcentrum Colmschate is in 2018 een volledig nieuw burenbelsysteem aangeschaft. Het doel hierbij is om bij verdachte en vervelende situaties direct hulp van de buren in te kunnen schakelen. Buren zijn altijd sneller ter plaatse dan bijvoorbeeld de politie.

Wanneer kan de knop worden ingedrukt? 
Dat kan als een winkelmedewerker zich onveilig voelt. Dat kan zijn bij (verbale) agressie van een klant, een grote groep mensen die binnenkomt of bijvoorbeeld een winkeldief waarvoor niet genoeg medewerkers op de vloer zijn om deze persoon aan te spreken of zelfs aan te houden. De term ‘onveilig voelen’ is een subjectief begrip dat verschilt per medewerker. De drempel om op de knop te drukken is echter laag (immers: alleen buren komen kijken waarom er gedrukt is), waardoor er snel in situaties ingegrepen kan worden.
De knop mag NIET worden ingedrukt tijdens een overval, i.v.m. het risico op een gijzeling.

Wat wordt er van de ontvangende winkel verwacht? 
Er zijn altijd meerdere winkels aan elkaar verbonden; er komen dus ook meerdere personen kijken als er op de knop is gedrukt. Daarom is de regel dat als een winkelmedewerker of winkelier alleen in de winkel staat, dat hij/ of zij niet het eigen pand verlaat. De melding is dan voor de ‘overige’ ontvangers.
Na een melding op de pager gaan zij voorzichtig kijken. Benaderen het pand voorzichtig en proberen al door de ruit te zien wat er aan de hand is. Bij (verbale) agressie is het vaak voldoende om aan de klant te laten zien dat er hulp is. Uiteraard kan de helper op dat moment ook 112 bellen. Bij zeer dreigende situaties blijven helpers buiten en bellen 112. Denk altijd aan de eigen veiligheid!
Bij andere zaken zoals bijvoorbeeld een verdachte persoon is het vaak voldoende om zicht op de persoon en in de winkel te houden. Er kan eventueel ook worden geholpen bij een aanhouding.

Het systeem
Het systeem is simpel. Elke deelnemende winkel ontving een zender en een ontvanger. Wordt er op de knop van de zender gedrukt, worden de ontvangers in de andere winkels geactiveerd. Daar volgt een akoestisch signaal (een luide piep), in het display staat welke winkel om hulp heeft gevraagd. Het systeem is volledig draadloos en werkt op accu / batterij.